Els Quatre Pilars d’una Vida Feliç i Com Construir-la de Forma Sòlida i Duradora

Vida feliçAvui parlarem de quatre passos pràctics que condueixen a una vida feliç.

Aquest article és una mica diferent dels que escric habitualment. En general, m’agrada molt aprofundir i arribar a l’arrel de tot, però avui serà una mica diferent. A l’article d’avui ens quedarem més a la superfície que altres vegades, encara que no per això serà menys important.

Com hem parlat moltes vegades al blog, en última instància la nostra vida depèn dels nostres pensaments. Així que, en el fons, no hem de fer quatre passos per arribar a la a felicitat, sinó només un: aprendre a controlar el que pensem.

No obstant això, a la pràctica costa bastant controlar els pensaments en segons quines situacions. No és fàcil pensar en coses agradables quan tenim algun problema, per exemple. És perfectament possible, i si ho aconseguim ens sentirem bé, però no és fàcil.

Per aquest motiu, com a pas previ cap a una vida feliç, va molt bé cultivar quatre àrees concretes de la vida.

Si aconseguim tenir aquestes quatre àrees equilibrades, la resta del camí fa baixada.

I això és una cosa que, amb una mica d’afecte i dedicació, podem aconseguir perfectament.

El Primer Pilar d’una Vida Feliç: la Salut

El primer pas per dirigir-nos cap a una vida feliç és cuidar la nostra salut.

Potser pot semblar obvi dir això, però no sempre ho tenim en compte, i va bé recordar-ho de tant en tant.

La salut té el “problema” que ella sola no dóna la felicitat. El simple fet d’estar bé físicament no ens converteix en persones felices, i això fa que sovint ens oblidem ella. Mentre el cos més o menys va aguantant, anem fent la nostra vida sense parar-li gaire atenció.

Però això és un error de cara al nostre benestar. És cert que la salut sola no dóna la felicitat, però sense salut és molt difícil ser feliç. En general, ens resulta molt difícil mantenir-nos centrats si tenim un problema seriós de salut.

Així que, un pilar molt important que facilita construir una vida feliç és cuidar molt el nostre cos.

El cos és un gran tresor. És la casa on vivim dia rere dia.

I hem d’estimar-lo com es mereix (de seguida explicarem com).

El Segon Pilar: els Recursos Econòmics

El segon pas de cara a una vida feliç és cuidar la nostra economia.

Aquest és un punt que a moltes persones ens incomoda una mica, sobretot a les que tenim inquietuds espirituals. Sovint creiem que els diners són una cosa dolenta i sense importància real, i intentem fer veure que no li fem cas (quan en realitat sí que n’hi fem).

En la majoria dels casos, aquesta actitud no ens afavoreix en absolut. És cert que els diners són un mecanisme molt bàsic per a regular l’intercanvi de béns i serveis entre persones, i també és cert que d’aquí a un temps els diners desapareixeran de la societat humana i farem intercanvis d’una forma molt més il·luminada.

Però en el nostre estat d’evolució actual, els diners encara juguen un gran paper. I no guanyem res enfadant-nos i fent veure que els rebutgem. L’única cosa que aconseguim amb això és viure pitjor.

És molt més constructiu acceptar-los i estimar-los com a part de la vida que són.

A efectes pràctics, els diners són la segona cosa que, quan ens falta, generalment més ens preocupa. És molt difícil estar bé si estem patint per pagar les coses que són importants per a nosaltres.

Així que una part important del nostre desenvolupament personal és aprendre a tenir una situació econòmica còmoda.

Els diners són una part molt valuosa del nostre benestar, i també hem de cuidar-los (també explicarem com en un moment).

El Tercer Pilar: les Relacions amb els Altres

El tercer pilar de la felicitat, i un dels més importants, és tenir cura de la relacions amb els altres.

La salut i els diners són el terreny sobre el qual construir més fàcilment una vida feliç. Per si sols no donen felicitat, però aporten un nivell important de seguretat i llibertat, i això ajuda a caminar cap a una vida més plena.

Les relacions humanes, en canvi, sí que aporten felicitat per elles mateixes.

Els moments compartits amb altres persones, les bromes, les rialles i els instants de connexió són probablement la cosa més meravellosa que podem viure en aquesta vida. I són el que fan que realment valgui la pena.

Es pot ser feliç sense diners i sense salut. Costa, però es pot. Però és pràcticament impossible ser feliç sense bones relacions.

La salut i els diners són un gran tresor. Però les relacions són EL gran tresor.

I això sí que hem de cuidar-ho.

El Quart Pilar: el Sentit de la Vida

I, finalment, el quart pilar que sosté una vida feliç és trobar-li un sentit a la nostra vida.

Aquest és el pilar més subtil dels quatre, i el que de vegades costa més de veure. Hi ha persones que tenen les altres tres àrees més o menys cobertes –estan bé físicament, tenen una bona situació econòmica i tenen bones relacions–, però tot i així no se senten felices. En aquests casos, la causa gairebé sempre és la mateixa: la falta d’un sentit clar.

Tots necessitem veure-li un sentit a la vida. No cal que sigui un sentit profund ni espiritual, però sí que necessitem una motivació que per nosaltres tingui sentit.

Per a algunes persones, el sentit de la seva vida pot ser simplement intentar passar-s’ho bé. Per a altres, pot ser realitzar determinats projectes. Per a altres, pot ser evolucionar espiritualment.

És totalment personal. Cada persona és diferent, i cadascú li veu sentit a coses diferents.

Però tots necessitem un sentit.

Si no, la vida es queda buida.

I és molt difícil gaudir d’una cosa que està buida.

Com Fer Florir la Nostra Salut, la Nostra Economia, les Nostres Relacions i la Nostra Vida en General

Així doncs, els quatre pilars d’una vida feliç són la salut, els recursos econòmics, les relacions i el sentit de la vida.

Com dèiem al principi, el que realment importa són els nostres pensaments, però és molt més senzill pensar de manera constructiva si aquestes àrees estan més o menys cobertes.

Si la nostra salut està bé, tenim diners suficients per estar tranquils, tenim bones relacions al nostre voltant i tenim una motivació vital que per a nosaltres té sentit, ho tenim tot de cara per viure una vida molt bonica.

El problema és que, segons com es miri, fer florir aquestes àrees de la vida pot semblar difícil.

De vegades tenim problemes seriosos de salut, de vegades tenim dificultats econòmiques greus, de vegades tenim conflictes intensos amb altres persones, i de vegades no li veiem sentit a l’existència. Com podem fer un gir respecte a tot això? Com podem afrontar la nostra salut, la nostra economia, les nostres relacions i la nostra recerca de sentit de forma constructiva?

Doncs podem fer una cosa molt simple, però que no sempre recordem: posar-hi focus. Tots tenim una quantitat de temps i d’energia disponibles, i cada dia escollim com la fem servir. I en lloc de desaprofitar-la en altres coses, podem triar utilitzar-la en millorar aquestes àrees.

Podem dedicar temps a cuidar el nostre cos: posar-hi atenció, escoltar els nostres òrgans, estudiar com tractar-lo millor, etc.

Podem dedicar temps a millorar la nostra economia: formar-nos millor, aprendre a gestionar bé les nostres finances, llegir llibres sobre el tema, etc.

Podem dedicar temps a cultivar les nostres relacions: fixar-nos bé en què pensem dels altres, analitzar què sentim, aprendre a tractar-los millor, etc.

I també podem dedicar temps a la recerca del sentit: meditar, escoltar-nos, llegir, etc.

Totes les coses milloren quan hi dediquem temps, energia i afecte.

És com un jardí. Si el deixem abandonat, es torna un lloc caòtic i sense ordre. Però si el cuidem, es converteix en un lloc molt bonic.

Doncs amb la nostra vida passa el mateix. Les diferents àrees de la nostra vida volen que les cuidem. Volen que els parem atenció.

Si ho fem, floreixen.

I és la nostra decisió fer-ho o no.

Un gran abraçada,

Jan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Current ye@r *