Com Fer Tapping als Altres (Adults, Nens, Pacients…)

Com fer tapping als altresAvui parlarem d’un dubte molt habitual en tapping: com fer tapping als altres.

El tapping és una teràpia amb un procediment molt simple, i això fa que sigui molt indicada perquè qualsevol persona pugui aprendre com fer-lo i utilitzar-lo pel seu compte.

Però aquesta no és l’única utilitat del tapping, ni molt menys; també podem fer-lo servir amb altres persones: fills, amics, familiars, pacients…

En aquest article parlarem de com fer-ho. Veurem que hi ha diferents situacions diferents, i explicarem com fer-ho en cada cas.

Què És el Tapping (per si no el coneixes)

El tapping és una teràpia molt senzilla que serveix per sanar bloquejos. Qualsevol tema que consideris que és un bloqueig, amb tapping el pots abordar: problemes físics, problemes emocionals, creences, traumes, conflictes, etc.

I el procediment és molt simple. Només té dos passos principals:

  1. Definir amb frases el que volem sanar.
  2. Dir les frases en veu alta mentre ens colpegem suaument uns punts del cos.

Els punts són sempre els mateixos independentment del que vulguem tractar; l’únic que hem d’anar canviant són les frases.

Per exemple, si vols tractar un mal de cap amb tapping, pots buscar una frase que descrigui el dolor –per exemple, “em fa mal el cap”–, i després anar dient la frase en veu alta mentre vas colpejant els punts de tapping. I el mateix si vols tractar qualsevol altre tema. Només has de canviar la frase.

Si no ho has fet mai, tens els punts explicats amb detall en aquest article: Què És el Tapping? – Manual Bàsic per Començar en 5 Minuts.

I si vols aprofundir-hi més, pots mirar aquest vídeo sobre com fer una sessió completa: Com Fer una Sessió de Tapping Completa.

Cas 1: fer tapping a una persona que ens ho ha demanat

Un cop fet aquest breu resum del tapping, entrem en el tema d’avui: com fer-ho a altres persones. I, per això, farem una classificació de dues possibles situacions diferents: quan l’altra persona ens demana que li fem tapping, i quan no ens ho demana.

Aquesta diferenciació és molt important, perquè no és el mateix que l’altra persona vulgui fer-ho i vulgui participar en la sessió, que que no vulgui fer-ho. Si vol participar-hi, podem parlar amb ella i fer la sessió conjuntament. En canvi, si no hi vol participar, ho hem de fer nosaltres sols.

En el primer cas, quan l’altra persona ens demana que li fem tapping, ja sigui un familiar, un amic o un pacient en una consulta professional, el nostre principal paper com a terapeuta és acompanyar-la en el procés de buscar les frases. L’hem de guiar en el procés de connectar amb el que sent per trobar les frases més adequades.

Aquest procés és el més important en tapping, perquè l’efectivitat del tapping depèn directament de les frases. Les frases són les que determinen els resultats que obtindrem.

I per obtenir bons resultats, les frases han de ser específiques i detallades. Com més informació tinguin i millor reflecteixin el que volem tractar, millor funciona.

És a dir, si volem tractar un mal d’esquena, és molt millor fer frases detallades sobre el dolor exacte, que simplement dir “em fa mal l’esquena”. O si volem tractar una por, és molt millor buscar frases específiques sobre el que sentim i per què ho sentim, que simplement dir “tinc por”. Com més informació, millor.

A més a més, en els casos més complexos, no es tracta únicament de fer frases sobre els símptomes que tenim. Moltes vegades hi ha emocions i creences profundes enterrades, i hem de descobrir-les i sanar-les per poder-ho alliberar.

Per aquesta raó, si algú et demana que li facis tapping, el teu paper és acompanyar-la per descobrir què sent exactament i fer frases profundes i específiques. Per a això, has de fer-li preguntes sobre el que li preocupa realment i anar-la guiant perquè connecti amb les arrels del que li passa (et deixo un article sobre com descobrir les nostres creences més profundes, que pot ser-te útil en aquest camí).

En aquest procés, és molt important que les frases definitives amb les quals fer tapping les triï l’altra persona. Tu pots acompanyar-la i fer-li propostes, però al final les frases les ha de triar ella, perquè només ella sap el que realment sent.

Un cop tingueu les frases, els cops se’ls pot donar ella mateixa o els pots fer tu, com us sigui més còmode. El que sí que és important és que sigui ella qui digui les frases en veu alta.

Cas 2: fer tapping a una persona que no ens ho ha demanat

El segon cas, i el més habitual entre amics i familiars, és que la persona a qui li volem fer tapping no ens ho ha demanat, sinó que som nosaltres els que creiem que li podria ser d’utilitat.

El primer pas en aquest cas és senzillament proposar-li-ho. Podem parlar amb ella per explicar-li que hi ha una teràpia molt simple anomenada tapping i proposar-li si vol fer-ho. Si li interessa, podem explicar-li com fer-ho perquè ho faci ella sola, o podem acompanyar-la com en el primer cas.

Però pot ser que no vulgui fer-ho, o que no estigui en condicions de fer-ho (nens petits, algunes persones molt grans, etc.), i que tot i així nosaltres seguim pensant que seria positiu per a ella. Què podem fer llavors?

Doncs hi ha dues opcions principals. La primera és fer-li tapping a distància sense que ella ho sàpiga. Jo personalment no sóc partidari de seguir aquesta via, però és una possibilitat. I la manera de fer-ho és imaginar-te mentalment que ets l’altra persona i fer-te tapping a tu com si fossis ella.

El motiu pel qual no sóc partidari de fer-ho així és que, d’una banda, estem intervenint en la vida de l’altra persona sense el seu consentiment; i de l’altra, és molt difícil que trobem les frases més adequades, perquè nosaltres no sabem el que realment sent.

Per aquesta raó, jo gairebé sempre prefereixo una altra opció, que és fer-nos tapping a nosaltres mateixos per tractar la nostra preocupació per l’altra persona. Si hi ha una persona que tu voldries que fes tapping, vol dir que estàs preocupat per ella. Doncs pots fer-te tapping a tu per tractar la teva preocupació.

Per exemple, si estàs preocupat perquè el teu fill té problemes a l’escola, pots fer-te tapping amb frases del tipus: em preocupa la situació del meu fill, no sé si serà capaç de gestionar-la, el veig molt afectat, etc.

O si estàs preocupat per un amic malalt, pots fer tapping amb frases com: tinc por que no es recuperi, crec que el pronòstic no és bo, el veig amb mal aspecte, etc.

Aquestes frases només són exemples, per descomptat; no vol dir que haguem d’utilitzar aquestes en concret. En cada cas has de escoltar-te bé i analitzar què sents.

I pots fer-ho en qualsevol altra situació. Sigui com sigui la teva preocupació per una altra persona, pots buscar frases sobre el que sents i penses, i fer-te tapping per sanar-ho.

D’entrada, això pot semblar poca cosa, perquè ens estem tractant a nosaltres i no a l’altra persona. Però és molt poderós, perquè quan canviem la manera com mirem les situacions, fem que canviïn també les situacions mateixes.

Aquest és un tema molt profund del qual parlem sovint al blog: els nostres pensaments afecten la realitat (més sobre això aquí). I en el cas concret de les altres persones, el que pensem i creiem sobre elles afecta la seva vida (més informació sobre això en aquest article sobre com ajudar els altres).

Així que, si estàs preocupat per una altra persona, ja sigui un fill, un amic o qualsevol altra persona, és molt important que tractis els teus pensaments, les teves creences i la teva preocupació per ella.

A part d’això, també pots parlar amb ella per proposar-li fer tapping si vol, o fins i tot fer-li tapping a distància sense que ella ho sàpiga si creus que és convenient (com t’he comentat, jo no sóc partidari de fer-ho, però és una opció) .

Però el més important és que et tractis a tu. Com més tranquil estiguis tu per dins, i com més lluminosa sigui la mirada amb la qual observes als altres, més energia amorosa i constructiva projectaràs.

I aquest és el millor regal que li pots fer a qualsevol que sigui en el teu entorn.

Un gran abraçada,

Jan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Current ye@r *