Com Fer una Sessió de Tapping Correctament

Com fer una sessió de tappingAvui parlarem de com fer una sessió de tapping correctament.

El tapping és una teràpia que ha guanyat una gran popularitat i reconeixement en els darrers anys, sobretot gràcies a la seva efectivitat i senzillesa. El procediment bàsic per fer tapping es pot aprendre en cinc minuts, i a partir d’aquí qualsevol persona pot fer-lo servir pel seu compte.

Però encara que el procediment bàsic de tapping sigui molt senzill, cal tenir en compte alguns factors per treure-li tot el profit. I això és el que farem avui: explicarem com fer una sessió de tapping per aprofitar la seva efectivitat al màxim.

El tapping és una teràpia molt poderosa; tant, que funciona força bé fins i tot sense aprofundir-hi gaire.

Però val la pena aprendre’n una mica més, perquè si entenem com funciona exactament, es converteix en una eina realment espectacular.

Què És el Tapping

Per si no coneixes el tapping, és una teràpia molt senzilla i eficaç amb la qual pots tractar qualsevol situació que et preocupi: problemes físics, problemes emocionals o situacions doloroses en general.

El procediment per a utilitzar-lo és molt simple: només has de descriure el tema que vulguis tractar amb una frase, i després colpejar suaument uns determinats punts del teu cos mentre dius la frase en veu alta. Els punts són només nou i sempre són els mateixos, així que és molt senzill memoritzar-los i aplicar el mètode. L’única cosa que has d’anar canviant és la frase en funció del que vulguis tractar.

Per exemple, si vols tractar un mal de cap amb tapping, pots buscar una frase que descrigui el dolor –per exemple, “tinc mal de cap”–, i després anar dient la frase en veu alta mentre vas colpejant els punts de tapping. I el mateix si vols tractar qualsevol altre tema. Només has de canviar la frase.

Si no ho has fet mai, tens els punts explicats amb detall en aquest article: Què És el Tapping? – Manual Bàsic per Començar en 5 Minuts.

I si vols aprofundir-hi més, pots descarregar-te el llibre gratuït “El Poder del Tapping”: descarregar el llibre “El Poder del Tapping”.

La Clau per Fer una Bona Sessió de Tapping

Un cop ja tenim clar el procediment bàsic, la següent pregunta és: i ara com utilitzem aquest procediment per fer una sessió de tapping completa?

La primera idea que ens ve a la majoria és triar una frase que descrigui el nostre problema, i després anar fent tapping amb ella durant uns dies fins que obtinguem els resultats que esperem.

Aquesta idea sembla raonable, perquè així és com funcionen moltes teràpies: a base de repetir el tractament. Si anem al metge, per exemple, moltes vegades ens recepta un medicament i ens diu que hem de prendre’l repetidament durant un temps: tres vegades al dia durant una setmana, un cop al dia durant un mes, etc. I pensem que el tapping ha de ser semblant. Si ens fa mal l’esquena, triem la frase “em fa mal l’esquena”, i anem fent tapping amb ella durant un temps.

Però no és així. El tapping no funciona a base de repetir.

Com a norma general, cada frase només s’ha d’utilitzar una única vegada. No hem d’anar fent rondes amb la mateixa frase una vegada i una altra.

Com Fer una Sessió de Tapping

És possible que, en sentir aquesta afirmació, algú pensi: només una ronda? No hem de repetir frases? Això vol dir que fent-ho una sola vegada ja es resol el problema?

I la resposta a l’última pregunta és que no. En general no es resolen els problemes amb una sola ronda. N’hem de fer vàries. Però cadascuna ha de ser amb una frase diferent, no repetint les frases que ja hem fet servir anteriorment.

El que hem de fer és el següent. En primer lloc, triem una frase per començar que descrigui el que ens passa: “tinc mal de cap”, “estic molt nerviós per l’examen de demà”, “em fa por tal cosa”, etc.

Després, fem una ronda de tapping amb la frase escollida: colpegem suaument tots els punts de tapping dient la frase cada vegada, tal i com explico detalladament aquí.

Un cop ho hem fet, ve la part més important de tota la sessió: escoltar-nos molt bé a nosaltres mateixos per veure si hi ha hagut algun canvi, sigui del tipus que sigui, i sigui de la intensitat que sigui.

En cas afirmatiu, el següent pas és buscar una nova frase que descrigui la nova situació. Si detectem un canvi, vol dir que la situació actual no és la mateixa que la que teníem abans de fer tapping i, per tant, cal buscar una nova frase que s’adapti al que ens passa ara.

I si no veiem cap canvi, també hem de buscar una nova frase. Si no ha passat res, el més probable és que la frase no fos prou encertada, així que segurament no guanyarem res encara que la repetim. És molt millor intentar buscar una nova frase que encaixi més amb el que realment ens passa.

Així doncs, com a norma general, en tapping no repetim frases. Tant si veiem un canvi després de la ronda com si no, el següent pas no és fer una altra ronda igual amb la mateixa frase, sinó buscar una frase nova.

Com Escollir les Frases de Tapping

El procés per fer una sessió de tapping es pot representar esquemàticament de la següent manera: Com fer una sessió de tappingD’aquest procés, els passos que requereixen més atenció són l’u, el tres i el quatre. El pas dos és molt senzill: només hem de dir la frase triada en veu alta mentre colpegem els punts de tapping. No té cap misteri. En els altres tres passos, en canvi, sí que cal tenir més cura per fer-los bé.

El primer pas és triar una frase per començar a fer tapping. Aquesta frase ha de descriure el que volem tractar, i ha de ser el més específica possible. Com millor s’adapti al que realment ens passa, millor funcionarà.

Per exemple, si ens fa mal l’esquena, és important mirar bé com és el dolor i dir una frase que el descrigui amb detalls ( “tinc una punxada a la columna”, “sento una pressió molesta a les lumbars”, etc.), i no una frase genèrica del tipus “em fa mal l’esquena”. O si estem nerviosos per una reunió, és millor dir “estic nerviós per la reunió de demà amb el meu  cap” que simplement “estic nerviós”. En tapping, els detalls importen molt.

Un cop fem tapping amb la frase escollida (segon pas), el tercer pas és observar molt atentament si hi ha hagut algun canvi. Aquest pas s’ha de fer sense presses, perquè poden haver-hi canvis de diferents tipus i de diferents intensitats, i si ho fem massa ràpid ens poden passar per alt.

Els canvis més habituals són tres: canvis físics, canvis emocionals i canvis mentals. És a dir, canvis en alguna sensació del nostre cos, canvis en el que sentim, i canvis en el que estem pensant. I sempre ens hem de fixar en tots ells, independentment del que estiguem tractant. Si estem tractant un tema físic, no ens hem de fixar només en els canvis físics; hem de fixar-nos sempre en qualsevol tipus de canvi.

Si detectem un canvi, el pas quatre consisteix a buscar una nova frase que s’adapti al canvi. Per exemple, si estem tractant un mal de cap, i després de fer tapping de cop ens sentim tristos, busquem una frase sobre la tristesa per a la següent ronda. O si estem tractant una angoixa i ens ve un record dolorós de la infància, passem a tractar el record (aquí explico com fer-ho). Si hi ha un canvi, sigui del tipus que sigui, ens adaptem a ell.

Per una altra banda, si no veiem cap canvi, el quart pas consisteix a intentar buscar una frase millor. Si la que hem fet servir no ha tingut efecte, és molt probable que no fos encertada, així que en necessitem una altra. Per trobar-la, hem de tornar a analitzar el que ens passa i intentar descriure-ho millor: buscar frases més específiques, mirar què sentim a nivell emocional, buscar creences, veure si hi ha algun trauma relacionat, etc.

Així doncs, el tapping no es basa a repetir frases, sinó a estar molt atent en tot moment al que va succeint i adaptar-s’hi. Si veiem un canvi, busquem una nova frase que el reflecteixi. I si no veiem cap canvi, busquem un camí diferent.

D’aquesta manera no ens quedem encallats repetint i repetint frases sempre al mateix lloc, sinó que anem avançant cada vegada més cap a l’arrel del problema.

L’Essència del Tapping

Aquesta idea de no repetir frases és molt important per fer una bona sessió de tapping, perquè és la que ens permet avançar. I aquesta és l’essència del tapping: és una teràpia pensada per avançar.

Tots tenim bloquejos de diferents tipus que ens dificulten el camí: problemes físics, temes emocionals, pors, dubtes, creences, traumes, etc. Aquests bloquejos són com muralles que s’alcen davant nostre i que ens mantenen estancats al mateix lloc, fent voltes sempre al voltant de les mateixes coses.

Si volem millorar la nostra vida, hem de superar aquestes muralles i caminar cap endavant. Hem de dissoldre els nostres bloquejos i avançar.

I això és el que ens permet fer el tapping.

El tapping sap que el potencial que tots tenim al davant és brillant.

I ens acompanya perquè aquest potencial es faci present com més aviat millor.

Un gran abraçada,

Jan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.