Com Descobrir els Teus Talents

descobrir els teus talentsDescobrir els teus talents, i arribar a conèixer-los bé, és un pas molt important per trobar el teu lloc al món. Tu no ets com ets per casualitat, sinó que tens una funció dins de l’univers, i els teus talents són les eines que et permeten fer-la.

Malauradament, no sempre és fàcil saber quins són els nostres principals talents. Per facilitar una mica aquest procés de descobriment, avui et proposo un petit exercici que pots fer en 5 minuts.

Els 3 Tipus de Talents

El primer pas per descobrir els nostres talents és conèixer els diferents tipus de talents que hi ha. Aquesta classificació és molt útil perquè cada tipus de talent s’amaga d’una manera diferent, i requereix un camí diferent per trobar-lo.

Bàsicament, tots tenim 3 tipus de talents. Aquí te’n faig un petit resum, però si vols saber-ne més, o algun no queda del tot clar, estan explicats amb més detall a l’article “Els 3 Tipus de Talents que Tots Tenim”.

Talents evidents

Són talents que tenim, i que sabem que tenim. Per descomptat, són els més fàcils d’identificar.

Talents ocults

Són talents que tenim, però sense ser-ne plenament conscients. Hi ha dos motius pels quals un talent pot estar ocult:

  1. Tenim un determinat talent, però simplement no ens n’hem adonat.
  2. Tenim un talent i ho sabem, però per nosaltres és tan natural, que creiem que tothom el té. No veiem que no és tan habitual com pensem, i que això ens fa especials.

Talents potencials

Són talents que creiem que no tenim, i que ens sap greu no tenir. Tenen un gran potencial, perquè si els treballem, poden arribar a ser el nostre talent més gran.

Els talents evidents i els ocults són capacitats que tenim de forma natural; no ens requereixen cap esforç posar-les en pràctica, de manera que no les treballem gaire. En canvi, els talents potencials són una part de nosaltres que, si volem arribar a aprofitar, hem d’exercitar a fons. El desig de tenir-los ens impulsa a fer l’esforç de treballar-los, i aquest esforç pot fer que floreixin enormement. Però hem de fer el treball; si no, es queden adormits per sempre.

Exercici per Descobrir els Teus Talents

Un cop feta la descripció dels diferents tipus de talents, et proposo un petit exercici per descobrir-los.

Sota d’aquestes línies hi trobaràs una taula amb una llista de diferents talents. Està basada en una que ha fet l’Institut Gallup, tot i que l’he modificat una mica.

Aquesta llista, però, només és una guia; no s’ha d’interpretar com una llista definitiva de tots els talents que hi ha. Si creus que en falten o que en sobren, la pots modificar. I si hi ha algun talent que no veus clar, interpreta’l a la teva manera, o salta-te’l directament.

L’exercici consta de tres passos, un per cada tipus de talent:

  1. Talents evidents: aquest és el més fàcil, es tracta de puntuar cada talent de l’1 al 5, segons tu creguis si el tens molt desenvolupat (5) o poc (1), i apuntar-ho en la primera columna. Si ets sincer i raonable amb tu mateix, els que tinguin la puntuació més alta seran els teus talents evidents.
  2. Talents potencials: ara es tracta de seleccionar els talents que en el primer pas has puntuat de forma baixa (1 o 2), i que t’agradaria tenir més desenvolupats. És a dir, els talents que creus que no tens, i que t’agradaria tenir. Fes una creu en la segona columna en els casos que compleixin aquest requisit. Aquests són talents potencials que, si els treballes, pots arribar a desenvolupar molt. Per més informació sobre això, pots llegir aquest article.
  3. Talents ocults: aquí necessitaràs ajuda. Demana a algun amic o familiar que et conegui bé que marqui amb una creu a la tercera columna els talents que creu que tens. Per descomptat, pots fer-ho amb tanta gent com vulguis. Si en algun cas marquen talents que tu creus que no tens, és molt possible que sigui un talent ocult.

Aquí tens la taula. Si la vols imprimir, aquí tens una versió en PDF.

Tipus de Talent
Talent Evident Potencial Ocult
Actitud positiva
Adaptabilitat
Alegria
Altruisme
Capacitat analítica
Capacitat d’aprenentatge
Autocontrol
Capacitat comunicativa
Confiança en un mateix
Coratge
Creativitat
Saber cuidar les relacions
Descobrir potencials en els altres
Disciplina
Empatia
Fermesa
Gestió de conflictes
Harmonia
Hospitalitat
Iniciativa
Inspirar confiança
Intel·lectualitat
Justícia
Lideratge
Optimització
Organització
Paciència
Perdonar fàcilment
Poder de convicció
Prudència
Gust per reparar les coses
Responsabilitat
Saber escoltar
Sentiment d’unió
Sentit de l’humor
Simpatia
Talent artístic
Treball

Espero que aquest petit exercici t’haig ajudat una mica a descobrir els teus talents. També s’ha de dir que això no té gaire mèrit, perquè de talents en tens molts!

photo credit: blueraine_tigerseye via photopin cc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Current ye@r *