La Creativitat als Camps de Refugiats

la creativitat als camps de refugiats
Un dia, durant una conferència, mentre explicava que els éssers humans som creadors, un assistent em va fer una pregunta molt interessant. Em va comentar: “no m’acaba de quadrar això de ser creadors. Per exemple, els milers de refugiats que hi ha arreu del món per diversos conflictes armats, què poden crear els pobres? Bastant tenen amb sobreviure, no creus?”

És una qüestió molt important que mereix ser comentada, perquè, en el fons, fa referència al sentit del dolor humà.

La creativitat sempre és present

El primer que cal tenir clar és que tots nosaltres, fem el que fem, estem contínuament creant: converses, situacions, experiències, etc. Podem crear molt o poc, i en funció d’això ens sentim millor o pitjor, però creem el 100% del nostre temps.

Les persones que viuen en camps de refugiats no són cap excepció. Totes elles, instant rere instant, estan creant les seves vides.

En un camp de refugiats, com en qualsevol altre lloc del món, hi ha moments de dolor (segurament molts) i moments d’alegria (malauradament, més aviat pocs). Hi ha pares que cuiden els seus fills, persones que s’estimen, gent que es baralla, etc. Hi ha milers d’històries, i totes elles són el resultat de la creativitat d’aquells que les estan vivint.

Pensar que no estan creant simplement perquè tenen una vida difícil és infravalorar-los una mica. És gairebé com pensar que són una mica menys persones que els altres. No és així, són creadors com tu i com jo, i estan contínuament expressant la seva creativitat com qualsevol altra persona.

Els refugiats estan creant un món millor

Un altre aspecte important a tenir en compte és que els camps de refugiats, o qualsevol altre entorn on la vida és difícil, són llocs plens de gent fent un gran treball espiritual.

D’una banda, hi ha ànimes que, com a part del seu creixement, estan aprenent a viure en condicions dures. Experimentar el dolor en la pròpia pell és la millor manera de potenciar la nostra empatia i comprensió cap al dolor aliè, i això és el que estan fent. És important tenir en compte que no és cap càstig, ells mateixos ho han decidit com a part de la seva evolució.

D’altra banda, no tots els refugiats estan treballant en la seva pròpia evolució. Hi ha ànimes molt avançades que han decidit posar-se al servei de la humanitat per ajudar allà on és més necessari.

Així que, estan creant els refugiats? Sense cap mena de dubte: estan creant un món millor.

Els refugiats ens ajuden a tu i a mi a millorar

Quan encens el televisor, i veus notícies sobre refugiats d’algun conflicte bèl·lic, o de qualsevol altre grup de persones que estan patint, com et sents? Malament, oi? Però, segurament, també et sents amb ganes de canviar el món. Penses en com pot ser que les coses vagin així, i et proposes ser millor persona.

Doncs bé, això és gràcies a ells. Aquest sentiment de bondat i superació te l’estan generant ells. Els refugiats ens estan enviant un missatge per ajudar-nos a prendre consciència de fins a quin punt ens hem desviat del camí. És la seva manera d’ajudar-nos a tu i a mi a ser millors persones.

És possible que pensis: “Jan, m’estàs dient que hi ha ànimes que han decidit venir a la Terra a viure com a refugiats per ajudar la resta del món a millorar?” Doncs sí, t’estic dient això. No en tots els casos, però en alguns sí.

I deixa’m afegir que estan fent molt bé la seva feina. I que ara ens toca a nosaltres, si no, el seu esforç serà en va.

Autor de la imatge: Octávio Brito.

2 respostes a “La Creativitat als Camps de Refugiats”

Caram! És molt interessant aquest article. Estic fent un treball sobre els refugiats arreu del món i crec que em serà força útil.
???

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.