La Veritat Sobre el Canvi d’Hora

la veritat sobre el canvi d'horaTots estem acostumats que, a finals de Març i d’Octubre, l’hora oficial s’avanci i es retardi una hora respectivament. Sempre ens han dit que el motiu es l’estalvi energètic que això produeix. Ara bé, és cert?

Personalment, trobo molt significatiu que cada vegada que es canvia l’hora, al dia següent sempre parlem en algun moment d’aquest tema, i ens preguntem si realment serveix d’alguna cosa. Jo crec que una gran quantitat de gent, segurament la majoria, creiem que serveix de ben poc, per no dir res.

El que més em sorprèn de tot és que, havent-hi tants dubtes entre la població, mai he sentit a cap govern plantejar mínimament la possibilitat d’eliminar el canvi d’hora. No dic que s’hagi de treure a la força, però ni tan sols considerar l’opció? Ho trobo molt molt estrany… No hi haurà algun altre motiu al darrere?

És que Estalviem Molta Energia…

L’argument que, aparentment, justifica la mesura és el famós estalvi energètic. Cada any, quan fem el canvi d’hora, surt algun expert als mitjans de comunicació dient la immensa quantitat de diners que ens estalviem (uns 6eur per família, si no recordo malament). En principi això sembla ser un motiu de pes (6 euros són 6 euros), però no m’acaba de convèncer. Si el govern estigués veritablement preocupat per l’estalvi de diners i energia, estic segur que posaria en marxa moltes altres iniciatives.

Però resulta que això de l’estalvi d’energia no és veritat. Com explica en Xavier Sala i Martin en un article de l’any 2010, és molt difícil saber realment els efectes que té el canvi d’hora. I els pocs estudis que s’han pogut fer semblen indicar precisament el contrari: el consum d’energia augmenta!

Llavors, Per Què Fem el Canvi d’Hora?

Doncs bé, a partir d’aquí només puc especular, però estic bastant convençut que hi ha un interès ocult, com passa amb moltes altres coses. Crec que cada vegada hi ha menys gent que dubta que hi ha un grup de persones que mouen els fils del món, i que ens intenten portar per on volen (no són mala gent, però estan una mica perdudets i fan malifetes, què hi farem…)

I què pretenen amb el canvi d’hora? Doncs una cosa molt simple: desestabilitzar-nos físicament i fer-nos més vulnerables. És la mateixa raó per la qual ens omplen els supermercats de menjar escombraria. Recordes allò de “Mens sana in corpore sano”? Doncs in corpore no sano, mente no sana. Si el nostre cos no està en perfectes condicions, la nostra ment es dispersa i som molt més fàcils de manipular.

No sé si et sembla una paranoia això que t’estic dient, però a mi em sembla bastant lògic. De fet, sempre s’ha sabut que el canvi d’hora ens desestabilitza i afecta la nostra salut. Jo cada vegada m’ho noto més (deu ser que em faig gran), i també ho veig en el meu fill petit. I si ens afecta la salut i resulta que no s’estalvia energia, per què no ho deixen de fer?

Bé, només és una teoria, però la intuïció em diu que hi ha alguna cosa de veritat.

I Què Hi Podem Fer?

Si això és veritat, que crec sincerament que ho és, de cara al nostre benestar físic i emocional és important contrarestar els efectes negatius que té el canvi d’hora en el nostre cos. Espero que algun dia ho deixin de fer, però mentrestant ens hem d’apanyar com puguem.

No tinc la solució màgica, però crec que és important ajudar el nostre cos a adaptar-se suaument. Si l’horari laboral t’ho permet, pots mantenir l’hora antiga en lloc de fer el canvi bruscament, i fer-lo més progressivament; si fas servir alguna tècnica per equilibrar-te –yoga, Reiki, meditació, etc.–, pots intensificar-ne la pràctica durant els dies de canvi, o pots simplement parlar amb el teu cos i explicar-li el que passa (això és més efectiu del que sembla).

Són només algunes possibilitats, i estic segur que tu en tindràs algunes altres. Però d’una manera o altra, és important ajudar el nostre cos a mantenir l’equilibri en aquest procés artificial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Current ye@r *