Com Beneir els Aliments i Per Què Fer-ho És Més Important del que Sembla

beneir els alimentsTens el costum de beneir els aliments abans de menjar?

És molt possible que no. Abans, aquesta era una pràctica molt estesa, però ara la majoria de nosaltres no ho fem. Com molts altres bons costums, s’ha anat perdent.

Però el pitjor de tot no és que s’hagi perdut, sinó que pensem que és una ximpleria sense cap valor. Tendim a pensar que moltes de les coses que es feien abans són rituals absurds. Que els nostres avantpassats eren ignorants i primitius, i que per això feien el que feien. Nosaltres, en canvi, som molt més intel·ligents i sabem que no tenen cap sentit.

Som una mica així, oi?

Doncs bé, per canviar una mica aquesta tendència, avui m’agradaria parlar de com beneir els aliments i de per què és important fer-ho. Fins i tot des d’un punt de vista científic.

El Procediment Bàsic per Beneir els Aliments

Si et sembla bé, primer parlarem del procediment per beneir els aliments correctament, i després de quins beneficis té fer-ho.

El més important a l’hora de beneir els aliments no són les paraules, sinó l’actitud. Sense una bona actitud, les paraules no serveixen de res, per molt boniques que siguin.

I per adoptar una bona actitud, hem de tenir sempre present que el plat que tenim al davant està format per éssers vius.

Ho has pensat alguna vegada? Sempre mengem éssers vius. Jo me’n vaig adonar fa no gaire, i em va impactar molt. No mengem pas roques inertes, sinó plantes, llavors, fruites, animals… Tot són éssers vius. I encara que quan arriben al nostre plat no semblen pas vius, les cèl·lules que en formen part sí que ho estan.

Així que independentment de si mengem un plat de verdures, un tros de carn o fins i tot algun pseudo-aliment industrial, està format per cèl·lules i elements químics que estan vius.

I quan ens mengem aquests éssers vius, es desintegren i passen a formar part del nostre cos. És a dir, perden la seva individualitat a canvi de reforçar la nostra.

Ara imagina’t que una persona fes per a tu una cosa semblant. Imagina’t una persona que se sacrifica com a ésser individual perquè tu puguis continuar viu. Es mereixeria una mica de reconeixement i gratitud, oi?

Doncs cada dia milers d’éssers vius se “sacrifiquen” per ajudar-te. I també es mereixen reconeixement i gratitud.

Una manera de fer-ho és posar-nos davant dels aliments que anem a menjar i, amb amor i humilitat, dir-los alguna cosa com: reconec el valor del que esteu fent. Us reconec com a éssers vius i us agraeixo profundament el que aneu a fer per a mi.

Però la frase concreta no importa gaire, el que realment té valor és adoptar una actitud sincera de respecte i gratitud.

Com Beneir els Aliments de Forma Complerta

Donar les gràcies als aliments, i reconèixer-los com a éssers vius que ens fan un servei, és el principi bàsic per beneir-los. Així és com s’ha fet durant milers d’anys.

I fins fa no gaire, era suficient. Però ara les coses han canviat una mica, i fa falta alguna cosa més.

Durant la major part de la història, la humanitat ha menjat aliments naturals: plantes, llavors, fruites, animals… I en la majoria de casos, eren aliments tal i com la natura els havia produït.

Ara, en canvi, pràcticament res del que mengem és tal i com Déu ho va crear. Tot està modificat i processat d’una manera o altra. I això fa que els aliments que consumim hagin perdut part de la seva essència.

Els passa una mica el mateix que a nosaltres: no saben ben qui són realment. Els éssers vius que ingerim com a aliments estan desalineats de la seva veritable identitat, i això els converteix en nocius per a la nostra salut.

Però per molt que els aliments estiguin una mica desconnectats de la seva naturalesa, segueixen tenint una essència pura dins seu. Són com nosaltres: nosaltres també estem una mica desconnectats, però seguim tenint una essència divina dins nostre.

Així que encara que un aliment estigui tan modificant genèticament i químicament que ja pràcticament no quedi res del que era, dins seu té una essència divina. Tot el que Déu ha creat seguirà tenint sempre una essència divina per moltes modificacions que pateixi.

I per descomptat, per a nosaltres és molt beneficiós que els aliments recuperin la seva puresa divina abans de passar a formar part del nostre cos.

Una manera de fer-ho és simplement recordar-los que són part de Déu, i que dins seu tenen la llavor de tot el que és bo i pur. Els podem dir alguna cosa com: reconec la part divina que hi ha en tu, i et demano que la llum que portes dins sigui la que m’alimenti. Però, igual que abans, el que importa és l’actitud, no les paraules concretes.

Si unim els dos passos, ens queda una manera més complerta de beneir els aliments:

  1. Primer reconèixer que els aliments que anem a menjar són éssers vius i donar-los les gràcies pel que estan a punt de fer per a nosaltres.
  2. I després dir-los que, tinguin la forma que tinguin, reconeixem l’essència divina que hi ha en ells, i demanar-los que deixin que aquesta essència surti a la llum.

És un procediment molt senzill, i molt poderós. Molt més del que sembla a primera vista.

Els Beneficis de Beneir els Aliments

Beneir els aliments pot semblar poca cosa més que un petit ritual sense valor, però no ho és en absolut. Té efectes molt positius, tant a nivell físic com emocional.

Beneficis Emocionals

El fet de beneir els aliments de forma sincera canvia completament la relació que s’estableix entre nosaltres i els aliments que estem a punt de menjar.

Per il·lustrar aquesta idea, imagina’t dues situacions semblants:

  • Situació 1: Comences a treballar en una feina nova, i tal com arribes el teu cap et començar a cridar i a donar-te ordres de males maneres.
  • Situació 2: Comences a treballar en una feina nova, i el primer que fa el teu cap és donar-te les gràcies per unir-te a l’equip, i dir-te que confia plenament en tu.

En quin cas et sentiràs millor? En quin cas tindràs més ganes d’ajudar l’empresa? En quin cas la relació entre tots serà més bona?

Doncs tu ets el cap del teu cos, i els aliments que ingereixes són éssers vius que venen a treballar per a tu. Depenent de com els donis la benvinguda, la vostra relació anirà d’una manera o d’un altra.

Beneficis Físics de Beneir els Aliments

Tots sabem que els científics han fet descobriments molt importants. Tot i així, molts d’aquests descobriments passen pràcticament desapercebuts per a la majoria de la població i ningú els hi fa cas.

Un d’aquests descobriments és que la ment humana modifica la matèria. Sí, ho has llegit bé, això està científicament provat.

Resulta que, ja fa unes quantes dècades (no va ser ahir ni molt menys), els científics van veure que les partícules subatòmiques que formen la matèria (electrons i quarks) es comporten de forma diferent segons la ment de la persona que les està observant. És a dir, la ment humana modifica les partícules que formen la matèria. Impressionant, oi?

Així que quan tu et poses davant d’un plat de menjar, la teva actitud mental influeix sobre les partícules que formen els aliments que tens al davant. Realment canvia la seva estructura física. La teva ment canvia literalment allò que estàs a punt de menjar.

Així que, fins i tot des d’un punt de vista científic, val la pena adoptar una bona actitud abans de menjar. I una manera senzilla de fer-ho és beneir els aliments. El teu cos i la teva salud ho agrairan.

photo credit: Caucas’ via photopin cc

4 respostes a “Com Beneir els Aliments i Per Què Fer-ho És Més Important del que Sembla”

Hola Jan,
M’ha agradat molt aquest article, i la foto (como no? ;)). Em sembla que començaré a practicar-ho. De fet, uns dies que vaig tenir força bons, en què em sentia força connectada amb la vida, sovint feia aquest ritual gairebé sense pensar-ho, ho acabo de recordar. Un petó pel meu germà preferit 😉

Gràcies germaneta! La veritat és que quan estem connectats la nostra pròpia intuïció ens porta pel bon camí, i ens surt de forma natural fer el que és bo per a nosaltres. Llàstima que ens desconnectem tan sovint!

Respon

Per mi beneir la taula es feia els dies de festa. Nadal, San esteva,el més d’Agost ls Verge Asumpta etc. Ara ja no és practics s casa meva.
Su ho faix ho haig defer inividualment.

És veritat, Marta, que és un costum que s’ha perdut, i que com a molt es fa en dates assenyalades. Però, com dius, és pot fer perfectament a nivell individual si la resta de persones amb qui estem no ho volen fer. Jo també ho faig així.

Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.