Què És el Ioga i Com Funciona Exactament

El ioga és una de les activitats relacionades amb el benestar i el creixement personal més esteses actualment. Molta gent el practica, i els seus beneficis són àmpliament coneguts.

Ara bé, el que no és tan conegut és com funciona exactament.

Com és que fent unes determinades postures físiques, obtenim una sèrie de beneficis personals i espirituals?

I per què s’han de fer aquestes postures i no unes altres?

Avui en parlarem amb detall.

Com tot, el ioga té una explicació.

I si el coneixem en profunditat, el podem aprofitar molt millor.

L’Origen Profund del Ioga

Per entendre bé què és el ioga, primer hem de parlar d’alguns temes relacionats amb la nostra existència.

I començarem dient que ara mateix hi ha un “filtre” que separa parcialment la nostra ànima i la nostra part humana.

És a dir, tots nosaltres tenim una part profunda, que és el que realment som, i una part humana. I aquestes dues parts estan separades per un filtre que fa que no tota la part profunda sigui visible des de la part humana. Una cosa així:

Aquest filtre és el responsable que, mentre som a la Terra, no recordem moltes coses de nosaltres mateixos: no recordem què hi fem aquí, com hem vingut i per què, quin paper tenim a l’univers, etc.

És a dir, en el fons, la nostra ànima té tota la informació sobre qui som realment, però una gran part d’aquesta informació està tapada pel filtre, i només ens n’arriba una petita part. Per això hi ha tantes coses que, des de la perspectiva humana, no sabem.

Doncs bé, el ioga està directament relacionat amb això, perquè és una eina que ens permet modificar el filtre i veure més coses de les que normalment veiem.

A través del ioga, podem ampliar la ranura per on ens arriba la llum de la nostra ànima i potenciar la nostra connexió amb ella.

Què És el Ioga Exactament

Un cop tenim la idea general del ioga, podem entrar més en detall en com funciona exactament.

Dèiem que la nostra part humana està separada parcialment de la nostra ànima per un filtre que no deixa que passi tota la informació. Doncs bé, aquest filtre, entre altres coses, depèn del cos. És a dir, canviant el nostre cos, canvia el filtre.

Aquest és el motiu pel qual és més fàcil estar bé emocionalment i espiritualment si el nostre cos està sa. I també és el motiu pel qual es poden obtenir diferents estats de consciència ingerint determinades substàncies.

Però dins de tots els canvis que podem produir en el nostre cos, el més senzill de tots, i el que menys efectes secundaris pot tenir, és simplement canviar la postura física.

Si canviem de postura, canvia el nostre cos. I si canvia el cos, canvia el filtre.

Això vol dir que, canviant de postura, canvia la connexió amb la nostra ànima.

I aquesta és l’essència del ioga: buscar postures diferents del nostre cos per canviar el filtre que ens separa de la nostra ànima i poder veure i sentir coses que normalment no veiem ni sentim.

Com Funciona el Ioga

Una manera d’entendre el que acabem de comentar és imaginar-te que tens una llanterna i un full de cartró amb una forma retallada al mig, i que projectes contra una paret la llum de la llanterna a través del cartró. Així:

En un cas així, canviant la posició del filtre de cartró, podem canviar la forma que es projecta a la paret: movent-lo, girant-lo i inclinant-lo, podem fer que passi més o menys llum, i que la forma projectada sigui diferent.

Doncs amb el nostre cos passa el mateix: com que el cos està relacionat amb el filtre que envolta la nostra consciència, canviant de postura física podem canviar l’energia que ens arriba de la nostra ànima.

I això és el que fa el ioga: els pioners que van començar a practicar-lo, se’n van adonar que canviant les postures del seu cos canviava el seu estat de consciència, i van començar a experimentar diferents postures per veure com els afectava cadascuna d’elles.

Com Practicar Ioga de Forma Efectiva

Així doncs, el ioga és una eina que es basa en el fet que canviant la postura del cos canvia el nostre estat de consciència (perquè canviant la postura canvia el filtre que ens separa de la nostra ànima).

Ara bé, això obre una pregunta important: i quines són les postures més adequades?

És a dir, quines són les postures que fan que el filtre s’obri al màxim i que ens arribi el màxim de llum possible?

Tenint en compte la visió que molta gent té del ioga, és possible que algú pensi: doncs les postures més adequades són les asanes de ioga. Hi ha mestres que han estudiat molt durant segles, i han descobert les postures correctes. Aquestes són les que s’han de fer per obtenir els resultats òptims. I és molt important seguir les indicacions de forma estricta i fer-les tal com diuen.

Però tot i que hi ha una part de veritat en aquesta idea, no és del tot completa.

Per un costat, és cert que hi ha persones que han dedicat molt de temps a provar diferents postures i veure quins efectes produïen cadascuna d’elles. I això ha permès que, a dia d’avui, tinguem un gran coneixement sobre aquest tema que val la pena aprofitar.

Però per un altre, hi ha una certa tendència a practicar ioga seguint les indicacions dels mestres sense qüestionar-les gaire, com si no hi hagués més opcions i com si tothom fos igual. I això no és veritat.

Hi ha més opcions.

I cadascuna pot tenir efectes diferents segons la persona.

Per aquest motiu, la manera més efectiva de practicar ioga implica tres coses.

En primer lloc, aprendre dels mestres. Com hem comentat, hi ha persones que han dedicat molt de temps a estudiar aquest tema, i val la pena aprofitar el seu coneixement.

En segon lloc, observar molt bé com t’afecta cada postura. Si practiques ioga, més enllà del que t’expliquin, fixa’t molt bé en com et sents amb cada postura i observa quins efectes té en tu per treure les teves pròpies conclusions.

I en tercer lloc, experimentar. A més a més de practicar les postures conegudes, també pots  dedicar un temps a connectar amb la teva intuïció i provar altres possibilitats (per descomptat, amb prudència i vigilant de no fer-te mal).

Si ho fas, segur que descobriràs postures molt especials per a tu i que cap mestre t’ensenyarà mai. No perquè no en sàpiga, sinó perquè no és tu.

En última instància, tu ets únic.

I el teu camí per anar obrint el filtre també.

Una abraçada,

Jan

2 respostes a “Què És el Ioga i Com Funciona Exactament”

Hola Jan.
Gràcies per compartir les teves teories.
Ja estic subscrita i et segueixo.
M’agradaria poder tenir el llibre “El teu lloc al mon”; el d'”el poder del tapping ja el tinc”.
Gràcies novament.
Una abraçada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.