S’Han d’Acceptar les Emocions Negatives?

acceptar les emocions negativesLa gestió de les emocions negatives és una de les parts més crítiques del nostre benestar. A ningú li agrada sentir-se malament, però ens passa força sovint. Com podem afrontar aquest fet?

Últimament, una de les tendències més generalitzades és afirmar que les emocions negatives s’han d’acceptar. És fàcil sentir algú que diu que no les hem d’evitar, perquè són un fenomen natural de la vida. Ara bé, és aquesta una bona idea? S’han d’acceptar les emocions negatives?

Com en la majoria de temes, no tot és blanc o negre, així que aquesta postura té coses bones i coses no tan bones. Però si hagués de respondre només sí o no, diria que no. En termes generals, no és una bona idea agafar l’hàbit d’acceptar les emocions negatives sense fer res més.

Què Són les Emocions Negatives?

Les emocions negatives són l’equivalent emocional del dolor físic: són dolor, i la seva funció molt similar a la del dolor físic. El dolor físic apareix quan hi ha un problema en el cos, i les emocions negatives quan hi ha un problema emocional.

Faig aquesta comparació perquè tots tenim molt clar què és el dolor físic i com afrontar-lo. La funció principal del dolor físic és avisar-nos que hi ha un problema en el nostre cos, i impulsar-nos a actuar per solucionar-lo. A més a més, el fet de saber que hi ha coses que ens poden fer mal ens serveix per estar alerta i intentar evitar-les.

És a dir, gràcies al dolor físic fem dues coses: anem amb compte de no fer-nos mal, i ens intentem curar si ens en fem. Fixa’t que mai acceptem el dolor i ens quedem tan tranquils. O bé l’intentem evitar, o bé l’intentem solucionar un cop es produeix. Però mai l’acceptem. I fem ben fet, perquè si l’acceptéssim sense més, el nostre cos acabaria molt malament.

Imaginat una persona que es fa un tall i que diu: “no haig de fer res, el dolor s’ha d’acceptar perquè és natural i forma part de la vida.” Què li passaria? Doncs que es dessagnaria.

Amb les emocions negatives passa exactament el mateix. Són dolor, i si les acceptem sense fer res més, patirem molt.

Com Gestionar les Emocions Negatives

Les emocions negatives s’han de gestionar de forma molt similar al dolor físic. En primer lloc, les hem d’intentar evitar. Si veiem venir alguna situació que ens produirà tristesa, ràbia, odi, frustració… hem d’actuar per intentar reconduir-la, de la mateixa manera a quan anem caminant pel carrer i se’ns tira un cotxe a sobre. En un cas així, fem alguna cosa per evitar que ens atropelli, oi? No ens quedem pas quiets pensant que és natural que a la vida hi hagi accidents.

Per altra banda, si no som capaços de reconduir la situació i l’emoció negativa s’acaba produint, llavors hem d’actuar per resoldre-la. No ens hem de quedar amb el nostre dolor perquè és una cosa natural, l’hem de fer marxar. Hem de guarir la ferida emocional que està causant el dolor.

Com explicava en un article recent, totes les emocions negatives tenen el mateix origen: la falta d’amor. Si no ens sentim bé, vol dir que no estem expressant suficient amor.

La solució, doncs, és simple: expressar més amor. Si sents alguna emoció negativa, sigui la que sigui, has d’intentar expressar més amor fins que l’emoció passi a ser positiva. Aquest és l’indicador que tot torna a estar bé.

No et quedis quiet pensant que les emocions negatives són una cosa natural. I tant que ho són de naturals, però la seva funció no és quedar-se al teu costat indefinidament, sinó avisar-te que hi ha alguna cosa que has de canviar.

photo credit: Daniele Zedda via photopin cc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.