Com Canviar d’Hàbits (Siguin Quins Siguin) i Aconseguir-ho d’una Vegada per Totes

canviar d'hàbitsSer capaç de canviar d’hàbits és molt important a l’hora de millorar la nostra vida, ja que els hàbits que tenim, positius o negatius, donen forma a gran part de la nostra existència.

Si els nostres hàbits són positius i ens ajuden a tenir una vida més plena, fantàstic; però si no és així, és important poder canviar-los.

El problema és que costa bastant fer-ho, oi? Sovint ens proposem intentar menjar millor, fer més exercici, mirar menys la tele o comprar menys coses, i no ho aconseguim. Cal una gran força de voluntat i no sempre la tenim.

Per aquest motiu, avui et proposo un exercici fantàstic per canviar qualsevol hàbit que vulguis. El vaig trobar al llibre “L’Efecte Compost”, del qual ja et vaig parlar en un article recent. La veritat és que d’entrada jo no tenia gaire fe en aquest exercici, però al final ho vaig provar i em vaig quedar meravellat.

Funciona des del primer dia. I l’esforç que requereix és molt, molt petit.

Com Canviar d’Hàbits de Forma Fàcil i Ràpida

L’exercici consisteix a fer una cosa molt senzilla: agafar una llibreta i apuntar dia a dia tot el que fas relacionat amb l’hàbit que vols canviar.

Així de simple.

Per exemple, imagina’t que vols gastar menys. Doncs emporta’t una petita llibreta amb tu i apunta tot el que gastes. Sempre que compris alguna cosa, per petita que sigui, apunta-ho. Només has de posar la data, el preu i el que has comprat. Una línia per a cada despesa.

O imagina que vols menjar millor. Doncs agafa la llibreta i apunta tot el que menges. Tot. Cada vegada que mengis alguna cosa, apunta-ho: data i què has menjat.

Pots fer aquest exercici amb qualsevol hàbit que vulguis. Simplement has d’apuntar el que fas relacionat amb ell.

A part d’això, és important també que, al final del dia o de la setmana, facis un petit resum per veure com t’ha anat. Si estaves apuntant despeses, per exemple, calcula quant has gastat en total cada dia i en què ho has gastat. La idea és que tinguis una visió general del que has fet.

I ja està.

És important remarcar que no has de forçar-te per canviar d’hàbits ni posar-te límits. Pots fer el que vulguis. Simplement apunta-ho.

Els Increïbles Efectes d’Aquest Exercici

Com et deia al principi, jo vaig llegir aquest exercici en el llibre “L’Efecte Compost”, i al principi no vaig pensar que ho faria. La veritat és que em feia mandra la idea d’anar amb una llibreta apuntant coses tot el dia.

Però el llibre hi insisteix molt: Apunta, apunta i apunta, i veuràs com et canvia la vida. Busca un hàbit, el que sigui, i apunta. Així que al final vaig dir: d’acord, ja buscaré alguna cosa i apuntaré. Per provar no es perd res…

Llavors vaig pensar en una cosa que realment volia canviar de la meva vida des de fa temps i que encara no ho havia aconseguit: la meva tendència a dispersar-me quan em poso davant de l’ordinador. La veritat és que em costa bastant concentrar-me molt de temps seguit, i això fa que perdi bastant el temps. Em poso a escriure, i no me n’adono i estic mirant el correu o llegint alguna cosa per Internet. Moltes vegades passa una bona estona fins que començo a treballar de veritat.

Així que vaig pensar que podia provar amb això. Des d’aquell dia, tinc una llibreta a la taula tota l’estona i apunto tot el que faig, per petit que sigui. Poso l’hora i què estic fent en cada moment. Si estic dues hores escrivint un article, ho apunto. Si m’aturo un minut a mirar el correu, ho apunto.

Tinc diverses categories d’activitats: escriure article, respondre correus i comentaris, escriure llibre, mirar correu, mirar Internet, etc. I al final del dia apunto en un Excel quant de temps he estat en cada activitat. I també calculo el percentatge de temps productiu i el percentatge de temps “perdut”. Amb l’Excel és molt ràpid.

I només pel fet d’apuntar-ho, el canvi ha estat increïble. Des d’aquell dia, gairebé cada dia treballo més del 90% del temps, i normalment més del 95%. Hi va haver un dia que vaig baixar del 75%, i encara el recordo com un dia negre. Segurament abans sempre devia estar al voltant d’aquest percentatge, o fins i tot menys, però no ho sabia amb exactitud, i ulls que no veuen, cor que no sent. Ara, en canvi, en tot moment sóc conscient que tot el que faci quedarà per escrit, i aquest fet ho canvia tot.

És realment molt, molt efectiu. I el millor de tot és que aquest exercici no t’obliga a canviar res. No t’has de forçar per controlar-te. Pots seguir fent el que vulguis.

L’única cosa que t’obliga és a mirar. Fes el que vulguis, però mira el que estàs fent.

Així que t’animo a provar-ho. Tria un hàbit qualsevol i apunta el que fas relacionat amb ell. Apunta-ho tot, i no deixis d’apuntar.

Val molt la pena. Si hi ha alguna cosa que creus que milloraria la teva vida i no saps com canviar-la, aquest exercici és una gran eina que t’ajudarà a aconseguir-ho.

Si realment vols, és clar;)

photo credit: AlicePopkorn via photopin ccdiv>

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.