Com Eliminar Pensaments Negatius de Forma Definitiva i Viure en Pau per Sempre

com eliminar pensaments negatiusEls pensaments negatius són la principal causa del nostre patiment.

De fet, són l’única causa. Normalment creiem que patim per determinades coses que ens succeeixen, però no és així. El problema no és mai el que ens passa; el problema és el que pensem sobre el que ens passa.

Per aquesta raó, ser capaç d’eliminar els pensaments negatius de la nostra ment és un pas molt important en el camí cap al benestar. Una ment lliure de pensaments negatius és una ment completament en pau.

I podem aconseguir-ho.

Per Què Tenim Pensaments Negatius?

Un pas important abans de poder eliminar els pensaments negatius és entendre bé per què els tenim. Per què deixem que la negativitat s’apoderi de la nostra ment amb tanta facilitat?

No sembla gaire lògic, oi? Tots sabem que els pensaments negatius ens perjudiquen molt, i sabem també que la nostra ment és nostra, i que d’una manera o altra nosaltres decidim què volem pensar.

I, tot i així, sovint decidim pensar negativament. Moltes vegades ens neguem rotundament a canviar de pensaments, fins i tot encara que veiem que ens estan fent mal. Si estem enfadats amb algú, per exemple, podríem intentar canviar deliberadament el que estem pensant per alguna cosa més amorosa. Això ens ajudaria a sentir-nos molt millor, però normalment no ho fem. Ens quedem en la negativitat i el dolor, i ens hi recreem.

Per què fem una cosa així?

Una possible explicació és a afirmar que ho fem perquè som imperfectes. Ens encanta dir això: l’ésser humà és imperfecte, i per això fa les barbaritats que fa. Entre moltes altres coses, submergir-se en la negativitat en lloc d’intentar sortir-ne.

En realitat, però, la resposta real és molt diferent.

Et poso un exemple que crec que ajuda a veure-ho clar. Imagina’t que tens dos fills. Un d’ells té un caràcter molt fàcil: és amable, treballador i educat. El “fill perfecte”. L’altre, en canvi, és tot el contrari: té un caràcter complicat, no s’acaba de centrar a la vida, sovint té conflictes amb els altres, etc.

Amb molta probabilitat, el segon fill et crearà preocupacions, i segurament patiràs bastant al seu costat. Amb el primer, en canvi, tot serà molt agradable. Una meravella.

Però vol dir això que estimaràs més un que l’altre? En absolut, oi? El teu amor serà exactament el mateix pels dos. Els dos són els teus fills, i els estimaràs els dos amb tot el cor. Facin el que facin i siguin com siguin.

Amb aquest exemple al cap, ara fixa’t en la teva ment. Saps què són els teus pensaments? Són fills teus. Són les teves creacions. Han sortit de tu. Tu els has donat la vida.

I els estimes.

Amb tot el cor.

Siguin com siguin.

No pots evitar-ho i mai podràs fer-ho. I no és perquè siguis imperfecte, sinó tot el contrari. No pots eliminar els pensaments negatius perquè els estimes. La mare que hi ha en tu no pot abandonar-los així com així. No pots simplement girar el cap i deixar que morin. Abandonar algú simplement perquè és lleig? El teu amor és massa gran per fer una cosa així.

Com Eliminar Pensaments Negatius

La clau per eliminar pensaments negatius és precisament no intentar eliminar-los. Adona-te’n que els estimes, i que mai podràs fer una cosa així.

La solució és estimar-los encara més.

Tornem a l’exemple dels fills. Què pots fer amb el fill “complicat”? Enfadar-se amb ell no arreglaria res, oi? I abandonar-lo és una possibilitat totalment inconcebible. El que sí que ajudaria a millorar la situació –a mig/llarg termini– és demostrar-li que l’estimes incondicionalment. I, a poc a poc, mostrar-li que, si vol, pot comportar-se d’una altra manera sense deixar de ser ell mateix, i que això seria beneficiós per a tothom. Pots ajudar-lo a trobar el millor de sí mateix i a treure-ho a l’exterior.

Amb els pensaments podem fer una cosa semblant. No podem simplement donar-los l’esquena perquè els estimem, i no podem enfrontar-nos a ells perquè l’enfrontament mai funciona amb ningú. El que sí que podem fer és estimar-los encara més i ajudar-los a transformar-se en una versió millor de sí mateixos. Podem ajudar-los a florir.

Això és el que fa un bon pare. Ajudar els seus fills.

A efectes pràctics, això implica agafar els pensaments negatius que tinguem i transformar-los en la versió positiva de sí mateixos. Per exemple, imagina’t que estàs enfadat amb un amic i que estàs pensant coses com: estic molt enfadat amb ell, m’ha fet una cosa molt greu, com pot haver-me tractat així, etc. En un cas així, no pots simplement apartar aquests pensaments de la teva ment. Formen part de tu, i els estimes massa per fer-los fora de la teva vida sense més.

El que pots fer és transformar-los en una cosa encara millor. En aquest exemple, quina és la idea bàsica que hi ha darrere d’aquests pensaments? El fet que vols estar bé amb el teu amic. Tota aquesta negativitat és simplement un reflex de l’amor que sents pel teu amic i per tu mateix, i del fet que t’agradaria estar com estàveu abans d’enfadar-vos.

Així que podries pensar directament això: m’entristeix que ens haguem enfadat. M’agradaria molt estar com estàvem abans.

Fixa’t que aquest pensament no és realment nou, és simplement el mateix d’abans però amb una forma diferent. No és que hagis eliminat els pensaments vells i els hagis substituït per un de nou, és el mateix pensament amb una nova forma.

Precisament per això, aquest procediment sí que funciona. No exclou ni rebutja ningú, sinó que ajuda a cadascú a trobar el millor de sí mateix.

Aquest procés és molt important per poder gestionar bé els nostres pensaments. El teu amor és tan gran que no pot rebutjar ningú, tingues-ho sempre en compte. Ni tan sols els pensaments negatius.

Així que simplement fes el que saps fer millor: estimar.

photo credit: mislav-m via photopin cc

Una resposta a “Com Eliminar Pensaments Negatius de Forma Definitiva i Viure en Pau per Sempre”

Hola,

Porto 4 anys amb depresio, fa 2 que prenc psicofarmacs i encara tinc pensaments molt negatius i sense il.lusio per la vida. I no tinc cap causa per estar així.
Tinc 2 fills de 6 i 7 anys.
Tinc moltes converses internes d’aquestes de dir-me coses positives i no creure-me-les. ….
De fet ultimament ja em veig amb algun trastorn més profund.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.