El Significat Profund del Primer Manament

el significat del primer manament

Tots, creients i no creients, coneixem el primer manament de la Bíblia, el famós: “estimaràs Déu sobre totes les coses.” Però sabem què vol dir exactament? Quin és el significat del primer manament?

Personalment, crec que la tradició cristiana, com moltes altres religions, estan plenes de perles de saviesa que no hem acabat d’interpretar correctament. I el primer manament n’és un bon exemple, perquè el seu significat real és més profund del que sembla a primera vista.

Què És Déu Exactament?

Per poder entendre el significat del primer manament de la Bíblia, és imprescindible entendre clarament què és Déu. Està clar que aquest manament indica que el més important de tot és estimar Déu, però si no sabem què o qui és exactament, no ho podrem fer.

Una tendència bastant generalitzada és pensar que Déu és una entitat externa a nosaltres. En general pensem que, sigui el que sigui Déu, està ell per una banda, i nosaltres per una altra.

No deixa de ser curiós que haguem arribat a aquesta conclusió perquè totes les tradicions religioses, d’una manera o altra, diuen que Déu ho és tot; i el concepte de “tot” ens inclou a nosaltres i a la resta de l’univers. Així que Déu és, en realitat, simplement una paraula per referir-nos a tot el que existeix.

Què Vol dir Realment el Primer Manament?

Si tenim en compte que Déu ho és tot, de seguida quedar clar que el significat del primer manament no va d’estimar algú en concret, ni d’adorar cap ésser superior. De què va, llavors?

Per trobar la resposta, analitzem-lo per parts.

Si Déu ho és tot, la primera part del manament (“estimaràs Déu”), en realitat vol dir que ho hem d’estimar tot. No hi ha una cosa que s’hagi d’estimar més que les altres, així que aquesta part es pot substituir, per exemple, per: “ho estimaràs tot”, “estimaràs la vida” o simplement “estimaràs”.

La segona part (“sobre totes les coses”) també ha generat confusió, perquè en considerar que Déu és un ésser independent, creiem que “estimaràs Déu sobre totes les coses” vol dir que, de totes les coses que existeixen, Déu és la més important. I això deixa les altres en un segon pla.

Però si Déu ho és tot, aquesta interpretació no té gaire sentit. Si ho hem d’estimar tot, vol dir que no hi ha coses més importants que les altres.

La veritat és que aquest “sobre totes les coses” no és refereix a Déu com a ésser, sinó a l’acte d’estimar. Així doncs, el primer manament no ens està dient que de tots els éssers existents n’hi ha un que és superior, sinó que de tots els actes que podem fer, estimar és el més important.

Així que, una nova versió del primer manament podria ser “estimaràs sobre totes les coses”, o “estimaràs la vida per sobre de tot”. I si volem expressar-lo d’una forma molt més entenedora i adequada als nostres temps –encara que sigui menys poètica–, una opció perfectament vàlida seria:

De tot el que pots fer,
estimar és el més important

Així s’entén millor, no trobes?

photo credit: Martin Gommel via photopin cc

2 respostes a “El Significat Profund del Primer Manament”

Bones Jan,

certament aquest manament és encertadíssim. Per tothom, creients i no creients. Serveix per a tothom i el millor de tot: anirà bé a tothom. Si l’església escrigués com tu tindrien molts més seguidors. Gràcies,

Ramon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.