Com Agafar l’Hàbit d’Estar Sempre de Bon Humor

estar de buen humorLa setmana passada vaig escriure un article sobre la importància d’estar de bon humor, i just després vaig passar un parell de dies amb l’ànim no gaire alt. No havia passat res concret, simplement no estava de bona lluna.

T’ha passat alguna vegada? Sense cap motiu aparent, estàs de mal humor. Un dia al estàs bé, i al següent tot et sembla malament. A mi sí que em passa de tant en tant.

Vaig pensar que no era pas casualitat que just després d’escriure sobre el bon humor passés uns dies de mal humor, així que vaig intentar estar molt atent per veure què em volia dir la vida amb això.

I crec que el que em volia dir és que, tot i que ja sabia que el bon humor és important, encara ho és més del que em pensava. Poques coses hi ha més importants que aquesta.

La Prioritat Número 1 quan No Estem de Bon Humor

Quan no estem de bon humor, normalment el cap ens va més ràpid i estem més atabalats. Estem tota l’estona pensant en tot allò que ens sembla malament de la vida: en el que tal persona ens ha fet, en tota la feinada pendent que tenim… Tot sembla més greu i urgent pel simple fet d’estar de mal humor.

En aquestes coses estava pensant jo la setmana passada quan tenia l’humor girat. Ja t’ho pots imaginar: haig de fer tal i tal cosa i no tinc temps i quin desastre tot plegat. Però de cop vaig sentir una veu que em deia: Jan, què estàs fent? Acabes d’escriure sobre el bon humor, i ara estàs aquí rondinant com una mona. Atura’t, i recupera el bon humor. Res és més important que això.

Jo de seguida vaig pensar: com? Que m’aturi? Però si tinc una feinada de por. Ara no em puc aturar. Però la veu va insistir: sempre et pots aturar, és qüestió de posar prioritats. I ara la prioritat és que recuperis el bon humor.

I llavors ho vaig entendre: si no estem de bon humor, la prioritat és recuperar-lo. No hi ha excuses que valguin.

Com Recuperar el Bon Humor

Si estem de mal humor, el primer pas és detectar l’origen d’aquest estat. I l’origen és sempre el mateix: els pensaments. Si no estem de bon humor és perquè estem pensant en coses negatives: tinc tal problema, estic avorrit, mira què m’ha fet tal persona

I la solució és ben simple: canviar els nostres pensaments per uns altres que siguin més positius. Hem de decidir canviar deliberadament el que estem pensant. En teoria no és difícil, però com que no estem gens acostumats a fer-ho, ens costa.

Però tot el que sembla difícil es torna fàcil si aprenem a fer-ho, així que podem arribar a dominar l’art d’escollir a voluntat el que pensem si practiquem el temps suficient. I val la pena intentar-ho.

Personalment, m’he proposat el següent pla d’acció:

  1. Prendre consciència que, si no estic de bon humor, la prioritat número u ha de ser sempre recuperar-lo. Hi ha molt poques situacions en la vida que justifiquin que la primera prioritat no sigui aquesta.
  2. Sempre que estigui de mal humor, aturar-me una estona per observar què estic pensant i intentar canviar-ho.
  3. No desesperar-me si no em surt a la primera. Controlar els pensaments és una de les coses més difícils que hi ha, però segur que vaig millorant amb la pràctica.

Què et sembla? Com a declaració d’intencions no està malament, oi? Ara toca fer-ho. Desitja’m sort 😉

photo credit: Jack Fussell via photopin cc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.