La Falta de Talent – Per Què Hi Ha Habilitats que No Tens?

falta de talentEl talent humà és una part de la vida que percebem com a positiva, i això fa que pensem que la falta de talent és un problema, i que tenir-ne molts és bo. Aquest punt de vista, no deixa de tenir certa lògica, però la realitat no és tan senzilla.

És evident que una absoluta falta de talent seria un gran problema, perquè no podríem fer res. Però tenir-los tots també podria ser molt problemàtic. En aquesta vida, el millor acostuma ser trobar un equilibri, i el cas dels talents no és cap excepció. El millor és tenir els talents que necessites i ja està; ni més ni menys. El que no necessites, acaba fent nosa.

Això, la vida ho sap perfectament, i per aquesta raó t’ha fet tal i com ets. Saps per què hi ha talents que no tens? En la majoria de casos, per què no els necessites.

Així que, que no et faci enveja ni et provoqui un sentiment d’inferioritat veure que els altres tenen talents que tu no tens. Molt probablement, no els necessites.

Una Petita Història de “Falta de Talent”

Fa un temps, en el llibre “L’element” de Sir Ken Robinson, vaig llegir la història de la petita Gillian.

Resulta que la Gillian, de 8 anys, tenia problemes a l’escola. No es concentrava, no s’estava mai quieta, no treia bones notes, etc. Els seus professors van arribar a la conclusió que tenia un problema i van recomanar als seus pares que la portessin a un psicòleg. I això van fer.

El dia de la visita, el psicòleg va estar parlant amb la mare, fent-li diverses preguntes, alhora que observava atentament la Gillian. Passada una estona, li va dir a la nena que, si no li feia res, sortiria un moment amb la seva mare i la deixarien sola. Però abans de sortir, de forma aparentment casual, el psicòleg va encendre la ràdio.

Un cop ja havien sortit, el psicòleg va indicar a la mare que observés des de fora què feia la Gillian, i va veure que de seguida es va posar a ballar pel despatx. Se la veia completament feliç i radiant, amb un gran somriure de satisfacció a la cara. Llavors, el psicòleg va mirar a la mare i li va dir: “la seva filla no té cap problema, és ballarina. Porti-la a una escola de dansa.”

Amb el temps, la petita Gillian va arribar a ser coneguda per tot el món com Gillian Lynne, una ballarina i coreògrafa de gran èxit. És la creadora de musicals com “El fantasma de l’òpera” o “Cats”.

No et Falta Talent, Tens el que Necessites

El que més m’agrada d’aquesta història no és el final feliç, sinó com va començar. Fixa’t que hi ha molts talents que Gillian no tenia: no se li donaven bé les matemàtiques, ni la història, ni moltes altres coses. Saps per què? Perquè no ho necessitava. Ella era ballarina.

La gran pregunta és: què ets tu? Quin és el teu camí? La vida t’ha donat exactament allò que necessites per recórrer-lo. I res més.

 

P.D. Si vols descobrir els teus talents, aquest artícle et pot ajudar: Els 3 Tipus de Talents que Tots Tenim.

photo credit: 55Laney69 via photopin cc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.