La Màquina de Fer Diners – Què Podries Fer si en Tinguessis Una?

La maquina de fer dinersImagina per un moment que tinguessis la màquina de fer diners: una màquina que et permetés fabricar tants diners com volguessis. No parlo d’una falsificadora de bitllets, sinó d’una màquina que produís diners completament legals. Què podries fer amb ella?

Per descomptat, podries ser tan ric com desitgessis, i podries comprar qualsevol cosa que estigués a la venda, això és obvi. Però podries fer moltes coses més. Moltes més…

Podries Ser la Persona Més Rica del Món

Per exemple, si tu volguessis, podries ser la persona més rica del món per sempre més. Ningú podria ser més ric que tu, a no ser que tu li ho permetessis.

Per molt que algú treballés sense parar, o tingués moltes empreses amb enormes beneficis, tu sempre podries engegar la màquina de fer diners, i fabricar una fortuna tan gran que qualsevol altra semblaria una minúcia. Series la persona més rica del planeta, amb una diferència amb la segona tan gran com tu decidissis.

Amb la Màquina de Fer Diners, Podries Apoderar-te de la Riquesa dels Altres

Estem tan acostumats a conviure amb els diners, que sovint oblidem un fet molt important: no tenen cap valor per si mateixos. El menjar té valor, un terreny té valor, la roba té valor, el treball d’una persona té valor; però els diners no. Els diners simplement són una moneda de canvi per obtenir coses que sí que tenen valor.

Per aquesta raó, el que realment importa és el nostre poder adquisitiu, no la quantitat de diners que tenim. És indiferent si tenim mil euros o un milió; només importa què podem comprar amb això. I el nostre poder adquisitiu depèn de dos factors: dels diners que tenim, i de la quantitat global de diners que hi ha en circulació. Com més diners hi ha pel món, menys valuosos són els diners que tenim.

Si tu tinguessis una màquina de fer diners, doncs, tindries el control del poder adquisitiu de la resta de la gent. Cada cop que la posessis en marxa, augmentaria la quantitat global de diners, i la resta del món perdria poder adquisitiu. Els teus diners també passarien a valer menys, però això no t’afectaria, perquè ho compensaries tenint més diners.

De fet, hi sortiries guanyant, perquè el poder adquisitiu que perdria la resta del món te’l quedaries tu. Cada vegada que decidissis fabricar nous diners, la resta de la gent s’empobriria una mica, i tu passaries a ser encara més ric.

Podries Evitar que Hi Hagués Altres Rics a Part de Tu

Més enllà de ser la persona més rica de totes sense cap tipus de competència, fins i tot podries evitar que altres persones també fossin riques; encara que fos molt menys que tu. Hi ha un mecanisme molt senzill per fer-ho.

Imagina que hi ha mil persones al món i que tu, gràcies a la màquina de fer diners, tens 1.000 milions d’euros. La gran majoria, 995, treballen com assalariats o tenen negocis modestos, i disposen de mil euros. Les quatre persones restants, han aconseguit muntar negocis d’èxit, i tenen  un milió d’euros cadascuna. Són, per tant, molt riques. Molt menys que tu, però riques al cap i a la fi.

Si tu volguessis, però, aquests quatre afortunats podrien deixar de ser rics en un instant. Només hauries de fabricar 995 milions d’euros, una tasca molt senzilla amb la teva màquina, i repartir-los entre els 995 que només tenien mil euros. D’aquesta manera, tot el món tindria un milió d’euros, i tu mil. En un obrir i tancar d’ulls, l’únic ric del món series tu, i l’esforç dels quatre empresaris no hauria servit per a res.

Podries Controlar el Món Sencer

El teu poder financer seria tan gran, que podries ser l’amo de la humanitat. Podries apoderar-te de tot el que existeix molt fàcilment.

Una manera de fer-ho seria creant un banc. Aquest banc, amb l’ajuda de la teva màquina, sempre tindria liquiditat, i podries fer molts préstecs sense cap tipus d’esforç. La gent tindria diners fàcils a l’abast, i s’animarien a utilitzar-los: es comprarien cases i cotxes, farien viatges, posarien en marxa nous negocis, etc. Tot això, però, ho farien amb els teus diners, de manera que estarien molt endeutats.

En el moment que tu ho decidissis, podries tancar l’aixeta. Si ho fessis, la gent hauria de moderar la seva activitat: deixarien de comprar, els negocis haurien de tancar i molta gent es quedaria sense feina. No podrien tornar-te els préstecs i tu et quedaries amb tot el que era seu.

Et quedaries amb els seus estalvis, les seves cases i les seves possessions. Si volguessis, fins i tot et podries quedar amb el seu treball. Podries crear varies empreses i oferir feina a canvi d’un sou minúscul, i la gent ho hauria d’acceptar. D’aquesta manera, tindries una legió d’esclaus al teu servei, i series l’amo del món.

El Teu Poder, però, Mai Seria Absolut

Tal i com està organitzat el món actualment, tu i la màquina de fer diners serieu gairebé imparables. Però el teu poder tindria límits, perquè dependria dels diners; i els diners, en realitat, són fum.

El control real del món es troba en mans del conjunt de la humanitat, i sempre serà així; el que passa és que últimament hem decidit delegar aquest poder en els diners. Per això la teva màquina seria tan poderosa, però podria deixar de ser-ho en qualsevol moment.

La gent, si volgués, et podria fer fora del teu tron. Només haurien de preguntar-se: “escolteu un moment, com és que aquest/a sempre té diners si no treballa?” Podrien entrar a casa teva a veure què passa i prendre’t la màquina; o encara més fàcil, podrien decidir no acceptar mai més els teus diners. Si ho fessin, de cop i volta no podries comprar res, i la teva fortuna passaria a ser paper mullat.

Conscient d’aquest fet, segurament aniries amb molt de compte, i intentaries no fer-te notar. Utilitzaries el teu poder de forma discreta, i governaries des de l’ombra, per evitar que la gent es revoltés i que perdessis els teus privilegis.

 

Així doncs, haig de dir que és una sort que no tinguis la màquina de fer diners. No t’ofenguis, no és que no me’n refiï de tu, eh? 😉 També és molt millor que jo tampoc la tingui. De fet, és una gran sort que no la tingui ningú, oi?

photo credit: Johnny Vulkan via photopin cc

5 respostes a “La Màquina de Fer Diners – Què Podries Fer si en Tinguessis Una?”

Interessant. El problema de la inflació explicat per a no economistes.
Per cert, llegeixo en una revista de cuina on parla de la sal : “(la sal) s’ha fet servir de moneda. Se n’ha fet contraban, ha provocat lluites i ha fet trontollar imperis”. I ja veus, mira si no hi ha sal al mar …

Hi ha algún problema més a part de la inflació “amagat” en aquest artícle 😉

Molt interessant això que comentes de la sal. No en tinc ni idea, però suposo que no debia ser tan fàcil separar la sal del mar, no? Com tampoc és facil imprimir bitllets o posar zeros en un compte bancari. A no ser que tinguis la màquina de fer diners, clar…

Respon

Bé, de fet no es tan difícil imprimir (o crear) bitllets. El més difícil es que aquests bitllets (o monedes) siguin acceptats per a l’intercanvi. És una qüestió de confiança, bàsicament. Hem de confiar que un determinat bitllet o moneda podrà ser acceptat per altres, i per tant, que podrà ser intercanviat. Un cas curiós es el dels bitcoins. Una moneda electrònica descentralitzada de recent creació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.