Per Què Cal Saber el Perquè de les Coses?

el per què de les coses
Des de petit, sempre m’ha agradat intentar entendre el perquè de les coses. Veure el motiu que hi ha darrere de tot el que existeix, i comprendre per què és com és. En última instància, volia descobrir el sentit de la vida, i entendre per què sóc com sóc.

Durant molts anys, però, quan compartia aquesta inquietud amb els altres, el comentari que més sovint em trobava és: “quina pèrdua de temps. No cal entendre el perquè de les coses. Les coses són com són i punt.”

Ara, aquesta situació ha canviat una mica, però segueix havent-hi una tendència a creure que no té sentit preguntar-se per què, especialment quan parlem del sentit de l’existència, o de temes profunds en general. Ens encanta dir que la vida està per viure-la, no per entendre-la.

Per aquesta raó, m’agradaria explicar-te una petita història…

Què Passa Quan No Sabem el Perquè de les Coses

Diu la història que, en un petit poble, hi havia un home molt savi, al voltant del qual la gent s’hi reunia de tant en tant per meditar i rebre els seus consells. Un dia, però, va aparèixer un gat que va començar a passejar-se per la sala on feien la reunió. Era un gat molt juganer, i no els deixava concentrar-se. Així que el savi va demanar que algú lligués el gat mentre durava la trobada.

Sembla ser que al gat li agradava participar a la seva manera, perquè a partir d’aquell dia, sempre apareixia quan es reunien. I tal com havien fet el primer dia, el tornaven a lligar.

Els anys van anar passant, i un dia el savi del poble es va morir. Tothom va estar molt trist, i li van guardar dol. Però van seguir fent les reunions, ara dirigides pels seus deixebles, els quals intentaven mantenir viu l’esperit del seu mestre.

Van seguir passant els anys, i les trobades es van mantenir gairebé igual. Meditaven tal i com el mestre els havia ensenyat, i intentaven aplicar tot el que havien après d’ell. Per la seva banda, el gat seguia apareixent, i el continuaven lligant.

Fins que un dia el gat també es va morir. I llavors van buscar un altre gat per poder lligar-lo durant les reunions.

 

M’agrada molt aquesta història, perquè mostra molt clarament el que passa quan no coneixem el perquè de les coses: acabem fent coses sense sentit. Així que intentar descobrir per què som aquí, què és la Terra exactament i quin és el sentit de la nostra vida no és una pèrdua de temps: és la millor manera de no acabar buscant gats per lligar-los.

photo credit: Frederic Poirot via photopin cc

2 respostes a “Per Què Cal Saber el Perquè de les Coses?”

Molt bona. Penso però que continuem buscant gats perquè és més fàcil buscar un gat i lligar-lo que preguntar-nos per què necessitem un gat i per què l’hem de lligar. A vegades, també tenim por de les respostes i a vegades ens fa por haver d’acceptar que no tenim resposta. I el bo del cas és que només hem de tenir por de tenir por.
Una abraçada,

Ramon

M’agrada aquesta reflexió: “només hem de tenir por de tenir por”. Certament, la por és l’únic obstacle al que ens enfrontem.

Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.