Una Guia Completa sobre Què És el Karma i Com Funciona Exactament

el karmaQuè és el primer que et ve al cap quan sents la paraula “karma”?

És probable que el primer que t’aparegui a la ment sigui la idea de “càstig”. Habitualment, entenem el karma com un càstig que Déu ens posa per pagar pels errors comesos en vides passades. En una vida passada vam ser una mica dolents, i ara hem de passar per un munt de penúries per pagar pel que vam fer. Aquesta és la visió més estesa del karma, oi?

La realitat, però, és que el karma no té res a veure amb cap càstig. Déu no ha castigat ni castigarà mai ningú. Déu, el que fa és estimar. Déu és amor.

I el karma també és amor. És veritat que és un fenomen que té a veure amb temes pendents del passat, però la seva finalitat no és castigar-nos, sinó ajudar-nos a viure en pau i felicitat.

Avui m’agradaria parlar de què és el karma exactament, perquè té un pes molt important en la nostra vida. I és important entendre bé com funciona per poder-ho gestionar correctament.

Què És el Karma?

El karma és una força que neix del nostre amor i que es produeix quan deixem el planeta Terra amb assumptes pendents.

És a dir, nosaltres venim a la Terra, vivim la nostra vida, i al final deixem el planeta. Un cop hem marxat, mirem enrere i fem una mica de balanç. I en alguns casos, veiem que hi ha coses que no han anat con volíem, i de vegades decidim tornar per resoldre-les.

Quan passa això, parlem de karma.

Així que, si tens karma pendent, vol dir que hi ha alguna cosa que no vas completar del tot en alguna vida passada.

(Si això de les vides passades et costa una mica d’assimilar, recorda que està científicament demostrat que tot és energia, i que l’energia no es crea ni es destrueix, només es transforma. Això vol dir que està científicament provat que tu no tens principi ni final: ets etern.)

El Karma No És Cap Càstig

És important, però, deixar clar que ningú ens obliga mai a tornar. No hi ha cap jutge al Cel que digui: “ei tu, això i això no ho vas fer bé, torna cap a la Terra.” Som nosaltres mateixos els que sentim la necessitat de tornar.

I la força que hi ha darrera d’aquesta necessitat és l’amor.

Quan decidim tornar a la Terra per completar un tema pendent, sigui quin sigui, ho fem perquè per a nosaltres és important. Ho fem perquè l’estimem. Pot ser que hi hagi alguna experiència que ens agrada i que no vam acabar de viure com volíem, o pot ser que haguem deixat enrere una persona que estimem i que no vam tractar tan bé com es mereixia. En qualsevol cas, sempre és l’amor el que ens impulsa a tornar.

Si decidim tornar a completar un tema pendent, és perquè ens estimem a nosaltres mateixos, a la Terra i la vida en general, i volem fer les coses millor.

Les Tres Causes Principals del Karma

Un cop tenim clar que el karma no és cap càstig, sinó una força que neix de l’amor i que ens impulsa a completar allò que tenim a mitges, podem analitzar amb una mica més de detall com apareix.

Generalment, hi ha dos tipus principals de karma:

  1. Karma relacionat amb experiències: això vol dir que en una determinada vida no vam acabar alguna experiència que volíem fer, i sentim el desig de tornar per completar-la.
  2. Karma relacionat amb persones: tenim conflictes pendents d’altres vides, i la nostra ànima ens impulsa a resoldre’ls.

Just ahir (“casualitats” de la vida) estava llegint el llibre 12 de Kryon i de cop es va posar a parlar del karma. I just es va a posar a parlar (“casualitat” total) de la diferència entre el karma relacionat amb persones i el karma relacionat amb experiències. Ell parla de karma només en el primer cas, i el que jo anomeno “karma relacionat amb experiències” ell ho anomena “lliçons de vida”. Però també reconeix que els dos estan relacionats i que en el fons no es poden separar.

Bé, el nom no és el més important. Cadascú pot fer servir les paraules que més li agradin. El que importa és entendre els conceptes que hi ha al darrere.

I el concepte principal del karma és que hi ha una força que ens impulsa a tornar a la Terra per completar temes pendents, i que aquesta força neix de l’amor.

Tenint en compte això, podem aprofundir en les situacions concretes que generen el karma. En total són tres, perquè hi ha dos casos diferents que generen karma relacionat amb experiències.

Una Experiència “Oblidada”

El primer cas és quan, en una vida passada, vam venir a la Terra a fer una determinada activitat que ens feia molta il·lusió, però que al final no vam fer perquè pel camí vam decidir fer una altra cosa. És el cas més “suau” de karma, perquè no vam completar allò que volíem fer simplement perquè vam trobar una altra cosa que també era interessant. Però tot i així, ens va quedar una cosa pendent.

(Per no allargar massa l’article, estic donant per fet que sempre venim a la Terra a fer una cosa que ens agrada. No venim mai per obligació. Si vols aprofundir més sobre aquest tema, pots descarregar-te gratuïtament el llibre “El teu lloc al món”)

Per entendre-ho millor, imagina que un dia surts de casa per anar al cine a veure una pel·lícula que t’interessa, però pel camí trobes un amic que et convida a fer un cafè. Decideixes anar amb el teu amic perquè et ve de gust, però quan arribes a casa recordes que no has vist la pel·lícula que volies veure. I decideixes tornar al cine un altre dia.

Doncs amb la Terra passa el mateix: a vegades no fem allò que volíem fer perquè pel camí trobem altres coses interessants. Però quan deixem el planeta, recordem que tenim una cosa pendent que ens feia il·lusió fer, i decidim tornar.

Aquest cas es pot representa gràficament de la següent manera:

el karma 1 Si tens aquest tipus de karma, vol dir que en una vida passada vas venir a la Terra amb un objectiu principal, però que al final vas fer una altra cosa. L’objectiu principal va quedar pendent, i vas decidir tornar perquè t’agrada i vols fer-ho.

Una Experiència No Completada

Aquest cas és molt semblant a l’anterior, però una mica més “traumàtic”. És produeix quan, en una determinada vida, no completem allò que volíem fer perquè no ens en sortim. No és que haguem canviat de parer pel camí, com en el cas anterior; ho hem intentat, però no ho hem aconseguit. I decidim tornar a la Terra per tornar-ho a provar.

Deia que aquest cas és una mica més problemàtic que l’anterior perquè acostuma a portar una certa càrrega de frustració pel fet de no haver-ho aconseguit la primera vegada. És una mica com sortir a fer un cim d’una muntanya, i quedar-se a mig camí.

En aquest cas, la representació gràfica seria una cosa així:

el karma 2 Si tens aquest karma, vol dir que vas venir a fer una cosa que estimes, però et vas quedar a mitges. I l’amor per aquesta cosa t’ha impulsat a tornar.

Conflictes amb Altres Persones

Aquest cas és el més conflictiu de tots, i és el que normalment ens ve al cap quan parlem de karma. Es produeix quan tenim algun conflicte pendent amb algú.

Tots sabem que la vida a la Terra no és fàcil. I sovint, intentant aconseguir el que desitgem, xoquem amb altres persones. De vegades són els altres els que inicien el conflicte, i d’altres som nosaltres. A efectes pràctics, és bastant similar: un conflicte sempre és cosa de dos, i genera patiment per a totes les parts.

el karma 3Per entendre aquest tipus de karma hem de tenir present que en el fons tots estimem tots els éssers vius. El nostre estat natural és estimar, i si tenim algun conflicte amb algú, sempre ens resultarà dolorós. En el fons del nostre cor, volem estar bé amb tothom, així que, mentre el conflicte segueixi viu, hi haurà una part de la nostra ànima que ens impulsarà a resoldre’l.

Moltes vegades s’ha interpretat aquest fet com que “hem de pagar pels errors de les vides passades”. No és així. L’univers no castiga mai ningú. El que passa és que la nostra pròpia ànima té la necessitat de resoldre el conflicte per poder tornar a estar en pau.

Un conflicte vigent és un vincle d’amor trencat, i sempre sentirem la necessitat de reparar-lo. Així que, si tens conflictes pendents, la teva pròpia ànima t’impulsarà a resoldre’ls per poder viure en pau.

El Karma No És Exclusiu de Vides Passades

Val la pena puntualitzar que, tot i que normalment associem el karma amb temes pendents de vides passades, no té perquè ser sempre així. També podem tenir qüestions pendents que s’hagin originat en aquesta mateixa vida, i el concepte principal és el mateix.

Per un costat, pot ser que no estiguem fent allò que hem vingut a fer. I mentre això sigui així, una part de la nostra ànima estarà incòmoda i ens impulsarà a canviar de rumb.

I per una altra banda, pot ser que tinguem conflictes pendents d’aquesta mateixa vida, i que necessitem resoldre’ls per poder estar en pau.

L’essència del karma de vides passades i el karma de la vida actual és la mateixa. La diferència és que el que ve de vides passades costa una mica més de resoldre perquè està més amagat.

Com Resoldre el Karma

Si tenim karma, vol dir que hi ha àrees de la nostra vida que necessiten més amor: o bé no estem fent allò que realment estimem, o bé tenim algun conflicte obert amb algú. I el camí per resoldre-ho és simple: intentar viure amb tant amor com es pugui, sobretot en les àrees que veiem que més ho necessiten.

En casos amb un karma molt fort i enterrat, pot ser interessant fer alguna altra teràpia que ajudi a recordar els esdeveniments que van generar-lo, però en la majoria de casos no és necessari. N’hi ha prou amb intentar viure des del cor, i tot es va posant al seu lloc.

Si hi ha alguna experiència que el teu cor t’impulsa a viure, intenta viure-la. I si tens algun conflicte obert, intenta resoldre’l. Tan simple com això.

Com abans ho facis, més tranquil i en pau viuràs, però tampoc hi ha cap pressa. Si no ho fas en aquesta vida, ho pots fer en la següent 😉

Llibre Gratis: El Teu Lloc al Món

El karma té un paper molt important a l’hora d’entendre per què som aquí i per què ens passa el que ens passa. És una part de la història que ens ha portat aquí.

Si t’interessa aprofundir sobre aquest tema, pots descarregar-te el llibre “El Teu Lloc al Món”. És completament gratuït.

photo credit: h.koppdelaney via photopin cc

8 respostes a “Una Guia Completa sobre Què És el Karma i Com Funciona Exactament”

No fa molt que et segueixo, però m’agradaria dir-te que m’has aportat bastants 20’s % … No vull dir amb això que sigui poca la teva aportació, molt al contrari, m’ha motivat prou com per buscar pel meu compte els 80’s % restants … de vegades ho aconsegueixo, de vegades “estic en això” i de vegades … directament em perdo … però segueixo provant.
El cas és que parlant de “casualitats”, fa temps que li dono voltes a aquest tema, ho entenc però hi ha alguna cosa que em grinyola molt i no trobo resposta.Per resumir: que se suposa que han vingut a fer i / o aprendre les “males persones”? i no em refereixo a una veïna molesta o una sogra malcarada, em refereixo a gent dolenta, d’aquesta capaç d’idear i liderar un holocaust … que tenien pendent? ¿Era realment necessari que vinguessin? ¿Perquè?
No pretenc totes les respostes, potser de vegades només plantejar els dubtes ajuda a trobar respostes
una abraçada

Hola Montserrat. Doncs me n’alegro molt que aquest blog et motivi a buscar les teves pròpies respostes. Res té tant de valor com el que aconseguim per nosaltres mateixos.

Pel que fa al tema de les males persones, doncs és un tema molt important i molt delicat. Ara no sé com respondre’l com es mereix en poques paraules. Escriuré un article sobre el tema en breu, d’acord?

Respon

Hola Jan porte un temps seguint alguns dels temes que tractes al blog, i aquest m’interesa especialment perquè no acabe d’entendre’l del tot bé.
Com pot una persona escollir una vida plena de dificultats abans de nàixer(com per exemple una malaltia crònica) i fer-ho tot per amor?
I els actes roïns no tenen repercusió? Són els meus dubtes,gràcies 😉

Hola Víctor,

És un tema profund, sens dubte. La idea principal és que les coses aparentment “dolentes” no sempre ho són. Una malaltia greu, per exemple, sovint ens fa reflexionar sobre les coses veritablement importants de la vida. Molta gent ha crescut com a persona gràcies a una malaltia. I així amb tot.

I els actes “roïns” sempre tenen repercussió, però no perquè la vida ens castigui. La nostra ànima pateix sempre que no actuem amb amor. Ningú pot ser feliç si no actua amb amor.

Una abraçada,
Jan

Respon

Pense que hi han excepcions quan dius que ningú pot ser feliç i pateix sempre si no actua amb amor perquè això suposa creure que tothom és empàtic, no se que opines

És un tema una mica confús sí, perquè realment sembla que hi ha gent feliç que no actua amb amor, i també sembla que hi ha gent que no té gens d’empatia. Però és només una aparença. Es poden aconseguir moltes coses sense amor: diners, prestigi, bens materials, poder… però no es pot aconseguir felicitat. La felicitat està completament lligada a l’amor. Tens més informació sobre això aquí: http://www.jananguita.cat/com-ser-felic-la-formula-de-la-felicitat

Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.